Historik

Arbetare i saltgruvorna var förvånansvärt friska och hade nästan inga lungproblem.

Haloterapi är en behandling som innebär inandning av saltpartiklar som ger en mycket positivt effekt för själva andningskapaciteten. Är detta då en ny typ av behandling? Nej, faktiskt inte, men kanske lite ny i vår del av världen.

I Östeuropa har människor sedan 1200-talet besökt naturliga saltgrottor på grund av dess positiva påverkan på hälsan. Ingen visste väl då varför besök i dessa saltgrottor fick dem att må bättre men folk har i alla fall sedan dess fortsatt att besöka dem.

Under 1800-talet blev själva gruvindustrin stor i många delar av världen. Här Västeuropa så hade vi mest kolgruvor men i Östeuropa och hela Ryssland så fanns det även många saltgruvor.

På 1840-talet så fanns det en läkare i Polen som hette Feliks Boczkowski och hans uppgift var att medicinskt behandla gruvarbetare. Han såg hur de som arbetade i kolgruvor plågades av många olika lung-och andningsproblem medan de som arbetade i saltgruvorna inte hade några lung- eller andningsproblem utan istället visade sig må bättre än gemeneman. Han blev snabbt fascinerad av detta och började studerade fenomenet. Och han till och med skrev en bok om det. En av hans elever startade världens första saltklinik i Krakow i Polen.

Ett annat intressant exempel är från andravärldskriget då många saltgruvor under längre perioder användes som skyddsrum. Där fanns en tysk läkare vid namn Karl Hermann Spannagel och han upptäckte att de personer som led av astmatiska besvär förbättrades markant i dessa skyddsrum.
 
Allteftersom spred sig ryktet om att saltgruvor och saltgrottor hade positiv inverkan på olika andningsproblem, och till sist blev ett nytt medicinskt område i Östeuropa och Ryssland.

1968 i Ukraina öppnades den första saltgruvan i regi av ett sjukhus. Fler och fler läkare initierade vetenskapliga studier och idag finns det väldigt många publicerade vetenskapliga artiklar inom området, främst då från de forna öst.

I saltgruvorna spreds saltpartiklar naturligt i luften av arbetarnas konstanta hackande och huggande i saltväggarna

Den moderna haloterapin föddes 1985 då man kunde skapa saltrum. Människor slapp åka till saltgruvor och saltgrottor.

Det en ganska komplicerad och krävande behandlingsform när man måste ta människor ned i saltgruvor eller in i saltgrottor. Forskarna förstod att de var tvungna att kunna återskapa den miljön på ett annat sätt. De som arbetade i saltgruvor andades in finkornigt saltdamm som bildades när man hackade och högg i saltväggarna samtidigt som luftfuktigheten var på en viss nivå i gruvorna.

1985 tog ett ryskt institut fram en apparat som malde salt till ett partikeldamm och sedan kunde skicka ut det i luften. Man skapade s.k. saltrum där man kunde kontrollera både luftfuktighet och saltpartiklar i luften. Med andra ord så hade man skapat samma miljö som saltgruvarbetarna hade haft. I och med detta hade den moderna medicinska haloterapin fötts. Efter Sovjetunionens fall 1991 började denna vetenskap och kunnande spridas utanför öst och är idag finns denna behandlingsform både i Europa, Australien och i USA.