FAQ
Vanliga frågor

Vad är haloterapi?

Haloterapi, även känd som saltterapi, är en naturlig behandlingsmetod där farmaceutiskt salt aerosoliseras i ett speciellt saltrum. Denna process skapar ett mikroklimat som effektivt behandlar luftvägs- och hudproblem genom att skapa en miljö rik på salt. Denna terapi har sina rötter i århundraden av användning och uppskattning av saltens helande egenskaper.

Vilka andningstillstånd och hudproblem behandlas med haloterapi?

Haloterapi har visat sig vara effektivt för att lindra symptom på olika luftvägsproblem såsom astma, bronkit, KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), cystisk fibros och allergier. Dessutom kan det också vara till hjälp för personer som lider av hudproblem som eksem, psoriasis, akne och dermatit.

Hur fungerar saltterapi?

Saltterapi fungerar genom att du andas in saltluft, vilket möjliggör att saltmolekyler bryts ner och frigör negativa joner. Dessa negativa joner har flera positiva effekter på kroppen. För det första stimulerar de slemhinnorna i luftvägarna och bidrar till att rensa slem, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för dem som lider av olika luftvägsproblem såsom astma eller bronkit. Dessutom stärker de även immunförsvaret genom att öka produktionen av serotoninnivåer, vilket kan bidra till att förbättra humöret och mentalt välbefinnande. Saltterapi har också visat sig ha positiva effekter på huden genom att lindra hudtillstånd som eksem, psoriasis och akne.

Vad kan jag förvänta mig under en haloterapisession?

Under en haloterapisession kommer du att placeras i ett saltrum, vanligtvis inrett med saltgips eller himalayablockstenar, och uppmuntras att ta djupa andetag. Många upplever en lugnande och avslappnande atmosfär under sessionen, och det är inte ovanligt att känna sig avslappnad till den grad att de somnar under behandlingen. Förutom att känna sig avslappnad, kan du också förvänta dig en aktivering av slemhinnorna, vilket kan resultera i att du hostar upp slem eller upplever en kittling i halsen.

Är saltterapi säkert?

Ja, saltterapi anses vara en säker behandlingsmetod och har inga kända biverkningar. Det är viktigt att notera att om du upplever några obehagliga symtom under en session, bör du informera din terapeut så att de kan justera behandlingen efter dina behov.

Kan barn använda haloterapi?

Ja, saltterapi är säker för barn och kan vara särskilt fördelaktig för att behandla luftvägsproblem hos barn. Det är dock viktigt att en vuxen alltid följer med barnet under sessionen.

Vilka andra fördelar finns med haloterapi?.

Utöver att behandla luftvägs- och hudproblem har saltterapi också visat sig ha positiva effekter på många andra områden av hälsan. Det kan bidra till att minska inflammation, lindra stress och depression, förbättra sömnkvaliteten och till och med minska snarkningar. Dessutom kan saltterapi också vara fördelaktigt för personer som lider av öroninfektioner eller som har problem med mental trötthet eller för att lindra en rad andningssjukdomar, inklusive allergier, astma, bronkit, KOL, cystisk fibros och förkylningar. 

vem/vilka bör undvika haloterapi?

  •  Du som har feber, eftersom  saltet eskalerar febern!
  • Personer med cancer, elakartade tumörer, under kemoterapibehandling. Inte heller vid svår hjärt- eller njursvikt.​ 
  • Personer som hostar upp blod eller är i riskzonen för det bör undvika saltterapi. 
  • Personer med allvarliga lungsjukdomar eller akuta medicinska tillstånd om de inte har tillstånd från sin läkare.
  • Barn under 6 månader bör inte heller delta i haloterapisessioner.

Hur lång tid tar en haloterapisession?

Haloterapisessioner varierar vanligtvis i längd, från 20-30 minuter för barn till 40-60 minuter för vuxna. Sessionstiden kan anpassas efter individuella behov och önskemål.

Vilka studier stöder effektiviteten av haloterapi?

Haloterapi har studerats noggrant i Europa och har visat sig vara effektiv för att behandla olika luftvägs- och hudproblem. Forskning har också undersökt de positiva hälsoeffekterna av negativa joner som genereras under haloterapisessioner.

Hur många sessioner behövs för att se resultat?

Resultaten av haloterapi är bäst när behandlingen utförs regelbundet. För kroniska problem rekommenderas vanligtvis 3-4 sessioner per vecka för att maximera fördelarna. Personer som vill integrera haloterapi i sin regelbundna hälsorutin kan dra nytta av en veckosession, och det är säkert att använda saltterapi dagligen om så önskas. Efter en omgång brukar det därefter oftast bara behövas var 6:e eller 12:e månad.